කනවනං මෙන්න කෑම.

සිදුහත් කුමාරයා බුදු වෙන්න කියලා ගිහි ගෙයින් අභිනික්මන් කරලා තමන්ගේ සිරුර පවත්වා ගැනීමේ අටියෙන් පිඬු සිඟා වැඩලා ලැබුනු පලමු ආහාර වේල අනුභවයට සූදානම් වෙද්දි සිදුහත් බෝධිසත්ත්වයින්ට දැනුනේ යම් ආකාරයක අප්පිරියාවක්.මොකද මෙච්චර කාලයක් තිස්සේ ගිහි ගෙයි රජ කුමරුවෙක් විදිහට සැප විඳපු කෙනෙකුට අර පිඬු සිඟා වැඩලා ලැබුනු එකිනෙකට මිශ්‍ර වෙච්ච විවිධ ආකාරයේ ආහාරයක් කිසිම අපුලකින් තොරව ආහාරයට ගන්නේ කොහොමද?

මම අද මේ වගේ ඇරඹුමක් ගත්තට කියන්න යන්නේ කිසිම ආගමික කතාවක් එහෙම නම් නෙවෙයි.මේක ලංකාවේ විශ්ව විද්‍යාල සංස්කෘතියේ අංගයක්.ඒ කියන්නේ campus උප සංස්කෘතියේ භාවිතාවක්.මේක අනිවාර්යයෙන්  කරන්න ඕන දෙයක් එහෙම නෙවෙයි.ඒ වුනාට කොල්ලො විදිහට හොස්ටල් වල ඉඳිද්දි මේ වගේ වැඩ ඇත්තටම කරනවා.

ඔය හොස්ටල් ජීවිතේදි කවුරුහරි කොල්ලෙක් ගෙදර යනවා කියන්නේ හොරෙන් හංගලා කරන්න පුලුවන් දෙයක් නෙවෙයි.ඒ හින්දා ගෙදර ගිහිල්ලා අරන එන දෙයකුත් තනියම,වැඩිය ඕන්නෑ රූමා එක්ක හරි තනියම කනවා නම් සුම්මා.අනිවා දොර ලඟදි වැඩේ හම්බුවෙනවා.

Image

කොහොමහරි හොස්ටල් වල ඉන්න කොල්ලො ගෙදර යන්නේ අර හාවා හඳ දකිනවා වගේ කලාතුරකින්.ගොඩක් වෙලාවට ඔය අවුරුදු නිවාඩුව,නත්තල් එක්ක එන නව අවුරුදු නිවාඩුව වගේ එක දිගට එන නිවාඩු වලට තමයි කොල්ලො නිවාඩුවට කියලා ගමේ යන්නේ.අනික සමහර කොල්ලන්ගේ ගෙවල් වලට යන්න බස් එකේ විතරක් පැය 18 විතර යන්න ඕන.ඉතින් ඒ වගේ කොල්ලො ගෙදර යන්නේ එක දිගට දවස් 3-4 නිවාඩු හම්බ වුනොත් තමයි.(ඔය වගේ කොල්ලෙක්ගේ ගෙදර ගිය කතාවකුත් තියෙනවා,මං පස්සේ දාන්නම්කො)

කොහොමින් හරි අපි කියමුකො දැන් අවුරුදු නිවාඩුව වගේ දිග නිවාඩුවකට සෙට් එකම ගමේ ගියා කියලා.දැන් කට්ටිය ගෙදර ඉඳන් ආපහු campus එනකොට හොඳට කද මලු බැදගෙන එහෙම හොඳ බත් එකක් අරගෙන එනවා.සමහරවිට ගියේ අප්‍රේල් අවුරුදු නිවාඩුවට නම් කැවිලි පෙවිලි එහෙමත් ගේනවා.කැවිලි පෙවිලි කිව්වමත් දැන් එක එක ජාතියේ එව්වා ගේනවා.

ඔය කුරුණෑගල පැත්තේ ඉඳන් එන ලමයි ගේනවා උඩ බැලුම් කියලා ජාතියක්.

 

නුවර අය ගේනවා පැණිවලලු.(මෙව්වට නුවර කොල්ලො කියන්නේ උඳු වැල්ද මොකක්ද කියලාලු)

Image

boston.com

දකුණේ එවුන් මාලු ඇඹුල් තියල්,කජු කොරදියෙල්,එතකොට කිරි හට්ටි පිටින් ගේනවා.

මීගමුවේ එවුන් ඉස්සො ගේනවා.

තව එතකොට ඔය උතුරු පලාතේ කොල්ලො එහෙම හිටියොත් උන් ගේනවා නම් වත් දන්නැති එක එක දෙමළ කැවිලි.(මෙව්වට නම් මාර ඉල්ලුමක් තියෙනවා.)රසම් එහෙමත් ගේනවා.

අර අඹේවෙල හිටපු එකෙක් හිටියා ඌ ගේනවා චීස් එහෙමත්.මොනවා හරි කෑමනේ.

දැං කෑම ජාති ගොඩයි.කොහොමද කන්නේ?

සරලයි.කපා ගන්නවා එලියේ තියෙන කෙහෙල් ගහකින් ලොකු කෙහෙල් කොල ඇති වෙනකන්.

එව්වා හොඳට හෝදලා තවලා එහෙම ගන්නවා.

හොස්ටල් එකේ common roomඑකට ගිහින් ලොකු මේස 4-5 මැදට ගන්නවා.තියනවා කෙහෙල් කොල මේස උඩ.

හැම එකාගෙම බත් මුල් ලිහලා දානවා මැදට.ඒ මැද්දෙන් දානවා අර ගෙනාපු කැවිලි ඔක්කොම,රසම් එහෙම තිබුනොත් හොදි වගේ ඉහිනවා.කිරි පැණි එව්වත් දානවා.චීස් ටික අනලා අනලා බෙදා හරිනවා.දැන් තියෙන්නේ එකම අච්චාරුවක්.ඔක්කොම මිශ්‍ර වෙලා.දැන් කොල්ලො ඔක්කොම වට වෙලා කන්න ගන්නවා.දැන් මේක කියවනසමහර අයට නිකන් බඩ කැරකීගෙන එනවා වගේ වෙන්නත් පුලුවන්.ඒ වුනාට කාපු අපිනම් මාර හොඳට කෑවා.

Image

මේක කන්න ගියාම හරි අපූරු දේවල් හම්බවෙනවා.හත් මාලුව අස්සේ චීසුයි,මාලු කෑලියි.ඉස්සො එක්ක දොදොල් කෑලි.අලකොල මාලුව අස්සේ පැණි වළලු කෑලි.කිරි පැණි වලට පෙඟිච්ච බත් අස්සේ රසම් වලට පෙඟිච්ච පපඩම් කෑලි.හැම ජාතියකම කෑම.සිංහලද,දෙමළද,මුස්ලිම්ද,බර්ගර්ද කිසිම බේදයක් නෑ.මේ සිරිතට අපි කිව්වේ සවල ගහනවා කියලා.කොහොමත් අවුරුද්දකට 2-3 පාරක් සවලක් සෙට් වෙනවා.

අපි එහෙම කෑවට කෙල්ලන්ගේ හොස්ටල් වල නම් එහෙම කන්නේ නැතිලු.අපි ඉන්න දවස් වල කෙල්ලන්ගේ හොස්ටල් එකක කෙල්ලෙක් රූමටත් නොදී හොරෙන් පීසා (pizza) ගෙනල්ලා කාලා හොස්ටල් කාඩ් එකෙකුත් වැටිලා තිබුනා පීසා කියලා.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s